Απώλεια βάρους στα ινδικά χοιρίδια : Τι πρέπει να προσέξετε (Video)

PetFriendsΜικρα θηλαστικά Comments

Απώλεια βάρους στα ινδικά χοιρίδια : Τι πρέπει να προσέξετε (Video)

Τα ινδικά χοιρίδια τα καταφέρνουν εξαιρετικά στο να κρύβουν την τυχόν ασθένειά τους. Γι αυτό και η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχούν, όσον αφορά την υγεία του κατοικιδίου σας.

Γνωρίζετε, αλήθεια, πόσο ζυγίζει το ινδικό σας χοιρίδιο; Θα το παρατηρούσατε αν έχανε βάρος; Δυστυχώς, μέχρι ο ιδιοκτήτης του χοιριδίου να αντιληφθεί πως το κατοικίδιό του έχει αδυνατίσει, το ίδιο έχει ήδη χάσει πολλά κιλά. Η απώλεια 85-100 γραμμαρίων είναι αμελητέα στον άνθρωπο αλλά για ένα χοιρίδιο των 900 γραμμαρίων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τα ινδικά χοιρίδια τα οποία υποφέρουν από κάποια μόλυνση ή δεν τρέφονται κανονικά χάνουν βάρος πολύ γρήγορα. Μάλιστα, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί αμέσως, το χοιρίδιο μπορεί να χάσει αρκετά γραμμάρια μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε γενικές γραμμές, το βάρος των ινδικών χοιριδίων ποικίλλει. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία ενα ενήλικο αρσενικό χοιρίδιο ζυγίζει κατά μέσο όρο 900 με 1200 γραμμάρια ενώ ένα θηλυκό 700 με 900 γραμμάρια. Γενικά, πάντως, δεν αποκλείεται δύο χοιρίδια διαφορετικού φύλου να έχουν το ίδιο βάρος ή και να ξεπερνούν τα προαναφερθέντα νούμερα.

Η τακτική ζύγιση του ινδικού σας χοιριδίου θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν αλλαγές στο βάρος του. Οι μεταβολές στο βάρος του χοιριδίου είναι συνήθως της τάξης των 30-50 γραμμαρίων, ανάλογα από τη στιγμή της ημέρας που το ζυγίζετε αλλά και από την εποχή του χρόνου. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζετε το «φυσιολογικό» βάρος για κάθε χοιρίδιο. Η απώλεια βάρους 80-90 γραμμαρίων και πάνω θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Όταν το χοιρίδιο αρχίσει να χάνει κιλά, πρέπει να το μεταφέρετε αμέσως στον κτηνίατρο ώστε να εντοπισθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Οι κυριότερες αιτίες απώλειας βάρους είναι οι εξής :

1. Πόνος

Τα ινδικά χοιρίδια που για κάποιο λόγο υποφέρουν από πόνους συχνά σταματούν να τρώνε. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πληγές στα χείλη του, σε στοματικά έλκη, σε στοματικές μυκητιάσεις, σε μετεγχειρητικές πληγές, σε κυστίτιδες, σε πέτρα στην ουροδόχο κύστη, σε σοβαρά δερματικά προβλήματα, σε πρησμένες αρθρώσεις κ.α.

Αντιμετωπίζοντας τον εκάστοτε πόνο, θα δείτε το χοιρίδιό σας να επιστρέφει με όρεξη στο φαγητό του. Γι αυτό και έχουν μεγάλη σημασία για τα ινδικά χοιρίδια τα παυίπονα πριν και μετά κάποιας χειρουργικής επέμβασης.

2. Μολύνσεις

Η απώλεια βάρους συχνά λαμβάνει χώρα όταν ένα ινδικό χοιρίδιο αντιμετωπίζει μια μόλυνση.

3. Διάρροια

Η διάρροια μπορεί να επιφέρει αφυτάδωση, η οποία προφανώς έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, αν δεν φροντίσουμε να αναπληρώσουμε τα χαμένα υγρά του χοιριδίου μας.

4. Προβλήματα στα δόντια και στο στόμα

Τα ινδικά χοιρίδια δυσκολεύονται πολύ να δαγκώσουν και να φάνε όταν τα δόντια τους έχουν μεγαλώσει υπερβολικά, όταν υποφέρουν από στοματικά έλκη ή από στοματικές μυκητιάσεις κλπ.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να ζυγίζετε το χοιρίδιό σας μια φορά το μήνα. Εφόσον αρρωστήσει, ζυγίζετέ το καθημερινά ώστε να παρατηρείτε την πρόοδο του βάρους του.

Τονίζεται πως αν ένα ινδικό χοιρίδιο αρχίσει να χάνει βάρος, τότε όσο περισσότερο χάνει τόσο δυσκολότερα θα το ξανακερδίσει. Αν το χοιρίδιό σας σταματήσει να τρώει από μόνο του για περισσότερες από κάποιες ώρες, θα πρέπει να το ταΐσετε εσείς με μια σύριγγα.

Για τη ζύγιση του χοιριδίου σας, κάθε ζυγαριά που μπορεί να ζυγίσει αντικείμενα τουλάχιστον 1.5 – 2 κιλών είναι κατάλληλη. Φροντίστε, απλώς, να μπορεί να δεχθεί κάποιο μεγάλο μπολ μέσα στο οποίο θα τοποθετήσετε το χοιρίδιό σας. Η ζύγισή του είναι καλό να γίνεται στο πάτωμα, ώστε σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το χοιρίδιο πεταχτεί έξω από το μπολ ζύγισης να μη κινδυνεύει να πέσει από μεγάλο ύψος!

Δείτε ένα σύντομο video που αφορά τη ζύγιση των ινδικών χοιριδίων :