Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος : Ένας κουτσομπόλης στο σαλόνι σας! (Videos)

PetFriendsΠτηνά Comments

Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος : Ένας κουτσομπόλης στο σαλόνι σας! (Videos)

O Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος, γνωστός απλά και ως Γκρίζος παπαγάλος ή ζακό, θεωρείται ως ένα από τα πιο έξυπνα πτηνά παγκοσμίως! Η ικανότητά του να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία τον καθιστά ως ένα εκ των δημοφιλέστερων πτηνών, με αποτέλεσμα πολλοί εκπρόσωποι του είδους να απαντώνται πλέον και στα σαλόνια σπιτιών, πέρα από τα δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία διακρίνουμε δύο υποκατηγορίες παπαγάλων : τον Αφρικανικό Γκρίζο παπαγάλο του Κονγκό και τον Αφρικανικό γκρίζο παπαγάλο του Τίμνιχ. Αυτός του Κονγκό είναι μεγαλύτερος από του Κίμνιχ και αποτελεί το “κύριο” είδος του Γκρίζου παπαγάλου. Έχει ανοιχτό-γκρι φτέρωμα, κόκκινη ουρά και μαύρο ράμφος.

Αντίθετα, τα χρώματα του παπαγάλου του Τίμνιχ έχει σκουρόχρωμο γκρι φτέρωμα, σκούρη καφέ ουρά και ανοιχτόχρωμο ράμφος. Είναι γεγονός πως μαθαίνει να μιλά νωρίτερα από αυτόν του Κονγκό ενώ είναι λιγότερο νευρικός στην παρουσία ξένων ή στην προσαρμογή σε νέες συνθήκες γύρω του.

Ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ζει κατά μέσο όρο 50 χρόνια, αν και στο βιβλίο Γκίνες υπάρχει καταγεγραμμένος ένας παπαγάλος του είδους που απεβίωσε στην ηλικία των 72 ετών. To μέγεθός του φτάνει τα 30-33 εκατοστά.

Όπως ήδη αναφέραμε, πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο πτηνό. Όσο μεγαλώνει, ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος γίνεται ένα πολύ ευγενικό, γλυκό και αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του πτηνό ενώ, όπως θα διαπιστώσετε όσοι αποκτήσετε κάποιον, είναι και ιδιαίτερα κοινωνικό ον!

Λέγεται πως, νοητικά και συναισθηματικά, ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος μοιάζει με ένα πεντάχρονο παιδί. Σταδιακά, εφόσον απολαμβάνει την προσοχή του ιδιοκτήτη του αναπτύσσει πολύ ισχυρούς δεσμούς μαζί του.

Παρολαυτά, προκειμένου να είναι ευτυχισμένο από τη ζωή του και να επιδεικνύει όλα αυτά τα πλεονεκτήματά του, απαιτεί την προσοχή, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη του. Γι αυτό και απαιτούν ιδιοκτήτες με διάθεση αλλά άφθονο χρόνο να του αφιερώσουν, ερχόμενοι σε επαφή μαζί του σε καθημερινή βάση.

Ένας γκρίζος παπαγάλος ο οποίος είναι παραμελημένος ή βαριέται στην καθημερινότητά του δε θα είναι και τόσο χαρούμενο, μη διστάζοντας να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του όποτε του δοθεί η αφορμή.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, απαιτείται χρόνος – και κόπος, ορισμένες φορές – προκειμένου να διατηρείτε το ενδιαφέρον του παπαγάλου σας, μη επιτρέποντάς του να βαριέται. Ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος χρειάζεται διάφορες δραστηριότητες ή παιχνίδια προκειμένου να διατηρείται σε εγρήγορση – σωματική αλλά και πνευματική.

Μέσα στις υποχρεώσεις σας, ως ιδιοκτήτης ενός τέτοιου παπαγάλου, είναι αυτή του να του εξασφαλίζετε χώρο και συνθήκες για να ασκείται καθημερινά. Επιτρέψτε του να βγαίνει από το κλουβί του τουλάχιστο για μία με δύο ώρες καθημερινά. Μην παραλείπετε να του παρέχετε παιχνίδια, ειδικά για πτηνά, τα οποία μπορεί να μασά εξασκώντας, έτσι, τα πολύ δυνατά σαγόνια του!

Όσον αφορά την εκπαίδευσή του, πρέπει να ξέρετε πως το συγκεκριμένο πτηνό μαθαίνει λέξεις και ήχους πολύ γρήγορα! Κάτοχοι γκρίζων παπαγάλων αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος μιμείται συχνά ήχους τηλεφώνου, φούρνου μικροκυμάτων – ακόμα και ήχους άλλων κατοικιδίων όπως π.χ. ενός σκύλου ή μιας γάτας!

Μια ιστορία με ήρωα έναν τέτοιο παπαγάλο που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια τον ήθελε να… επαναλαμβάνει τακτικά το όνομα του εραστή μιας κυρίας μπροστά στον “νόμιμο” σύζυγό της, μιμούμενος μάλιστα τη φωνή της ιδιοκτήτριάς του! Γι αυτό, λοιπόν, θα ακούσετε πολλούς ιδιοκτήτες Αφρικανικών γκρίζων παπαγάλων να λένε πως προσέχουν πολύ τα λόγια τους όταν βρίσκονται κοντά στο αγαπημένο τους πτηνό…

Όπως με όλα τα εξωτικά πουλιά, έτσι και με τον γκρίζο παπαγάλο η διατροφή του πρέπει να αποτελείται κυρίως από φρέσκα λαχανικά και τροπικά φρούτα. Μην παραλείπετε να προσθέτετε και τροφή σε πέλλετ καλής ποιότητας. Στους γκρίζους παπαγάλους αρέσουν επίσης οι λιχουδιές και τα σνακς όπως οι σπόροι, τα καρύδια, τα αυγά και τα μικρά κομμάτια τυριού.

Όπως ήδη αναφεραμε, ο συγκεκριμένος παπαγάλος ζει κατά μέσο όρο κάποιες δεκαετίες. Εφόσον λοιπόν θέλετε να υιοθετήσετε κάποιον, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνια δέσμευση μαζί του.

Η ευαίσθητη φύση του Αφρικανικού γκρίζου παπαγάλου καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αλλαγή ιδιοκτητών, αν και δυστυχώς πολλοί παπαγάλοι αλλάζουν συχνά “χέρια” λόγω της ανετοιμότητας των αρχικών τους ιδιοκτητών να τον κρατήσουν μαζί τους για πολλά χρόνια.