Γυάλες για χρυσόψαρα : Μύθοι και πραγματικότητα

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Γυάλες για χρυσόψαρα : Μύθοι και πραγματικότητα

Οι γυάλες που προορίζονται για τη φιλοξενία ενός ή περισσότερων χρυσόψαρων κοσμούν τις βιτρίνες των περισσότερων καταστημάτων με είδη κατοικιδίων ζώων. Ρωτήστε κάποιον που είχε ή έχει χρυσόψαρο και, κατά πάσα πιθανότητα, θα το φιλοξενεί σε κάποια γυάλα.

Μια απλή αναζήτηση στο google για φωτογραφίες με γυάλες χρυσόψαρων θα σας φέρει χιλιάδες αποτελέσματα – γυάλες κάθε είδους και σχήματος. Απ’ ό,τι φαίνεται, η γυάλα είναι το ιδανικό σπίτι για το χρυσόψαρό μας… Σωστά; Κι όμως…

Μια γυάλα είναι συνήθως πολύ μικρή, ακόμα και για ένα χρυσόψαρο. Αν και το χρυσόψαρο που προμηθεύεστε από κάποιο κατάστημα μοιάζει μικρό, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μεγαλώσει τόσο ώστε ο χώρος που του εξαφαλίζει μια γυάλα να μη του φτάνει. Κάποια χρυσόψαρα φτάνουν μέχρι και τα 15 εκατοστά σε μήκος αν τραφούν σωστά.

Επιπλέον, οι γυάλες για χρυσόψαρα δεν μπορούν, λόγω του μικρού τους μεγέθους, να φιλοξενήσουν σύστημα φιλτραρίσματος νερού, κυκλοφορητή ή αερισμού του νερού. Ως αποτέλεσμα, το νερό σύντομα θα χάσει το οξυγόνο του και θα γεμίσει τοξίνες που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τα ψάρια. Με τόσο μικρή ποσότητα νερού, πολύ σύντομα οι συνθήκες διαβίωσης του ψαριού σας θα χειροτερέψουν επικίνδυνα μέσα στη γυάλα.

Ακόμη, τα χρυσόψαρα είναι εύρωστα ψάρια τα οποία παράγουν περισσότερα περιττώματα απ’ ότι άλλα ψάρια του ίδιου μεγέθους – κάτι που αυξάνει τη δυσκολία διαχείρισης και περιποίησης μιας γυάλας. Δίχως φίλτρο ή αποικίες ευεργετικών βακτηρίων, ο μόνος τρόπος για να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες και τα παραπροϊόντα τους είναι να αλλάζουμε συνεχώς το νερό – και εννοούμε “συνεχώς”, όχι κάθε τόσο!

Παρά τα οφέλη της τακτικής αλλαγής νερού, η καθημερινή της συχνότητα αγχώνει τα ψάρια μας. Πολλοί ιδιοκτήτες, επίσης, κουράζονται ή βαριούνται από την τακτική αυτή “αγγαρεία” με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα μεταξύ των αλλαγών του νερού ολοένα και να μεγαλώνει. Αν, μάλιστα, το ψάρι μοιάζει υγιές, ο ιδιοκτήτης του επαναπαύεται και παραμελεί αυτή του την υποχρέωση.

Με τέτοιες συνθήκες, πολύ πιθανόν το ψάρι να πεθάνει λόγω δηλητηρίασης από αμμωνία ή νιτρώδη. Ακόμα και αν δεν πεθάνει το ψάρι, σύντομα θα γίνει πολύ πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Κανένα χρυσόψαρο που ζει σε γυάλα δεν ζει τόσα πολύ και τόσο καλά όσο ένα χρυσόψαρο που “φιλοξενείται” σε ενυδρείο.

Κάποια “σκληρά” χρυσόψαρα μπορούν να αντέξουν σε τέτοιες συνθήκες για λίγα χρόνια, τα οποία όμως και πάλι απέχουν πολύ από το φυσιολογικό μέσο όρο ζωής των χρυσόψαρων.

Τα χρυσόψαρα πρέπει να φιλοξενούνται σε ενυδρείο το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με φίλτρο. Το ενυδρείο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ένα ενήλικο χρυσόψαρο, το μέγεθος του οποίου μπορεί να ξεκινά από τα 15 εκατοστά και να ξεπερνά τα 30. Μείνετε μακριά από μικρά ενυδρεία, ακόμα και αν στο κουτί τους δείχνουν κάποιο χρυσόψαρο να κολυμπά… περιχαρές μέσα τους!

Το μικρότερο ενυδρείο το οποίο θα πρέπει να προμηθευτείτε για ένα χρυσόψαρο πρέπει να χωρά τουλάχιστο 75 λίτρα νερού. Αν θέλετε να έχετε περισσότερα του ενός χρυσόψαρα, θα χρειαστείτε προφανώς μεγαλύτερο ενυδρείο.

Το φιλτράρισμα του νερού είναι άκρως απαραίτητο και θα πρέπει να μπορεί να φιλτράρει νερό τουλάχιστο τετραπλάσιας ποσότητας από αυτή του ενυδρείου, ανά ώρα. Π.χ. για ένα ενυδρείο 75 λίτρων θα χρειαστείτε ένα φίλτρο 300 λίτρων/ώρα. Μη διστάζετε, φυσικά, να προμηθευτείτε εφόσον μπορείτε φίλτρο με μεγαλύτερη δυναμική.

Δε θα χρειαστείτε θερμαντήρα νερού, αφού τα χρυσόψαρα προτιμούν γενικά δροσερό νερό. Παρολαυτά, είναι καλό να εξοπλίσετε το ενυδρείο σας με ένα θερμόμετρο, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του νερού ανά πάσα στιγμή.

Όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, το ποσοστό του διαλυμένου οξυγόνου μειώνεται, κάτι που μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να σκοτώσει το χρυσόψαρό σας. Τα ζωντανά φυτά, επίσης, βοηθούν στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών. Αν λοιπόν μπορείτε, διακοσμήστε το ενυδρειο σας με ζωντανά φυτά αντί των τεχνητών.

Με ένα ενυδρείο κατάλληλου μεγέθους, ένα καλό φίλτρο και την ανάλογη φροντίδα, το χρυσόψαρό σας μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια! Κάντε του λοιπόν τη χάρη και προσφέρτε του ένα ενυδρείο παρά μια γυάλα για σπίτι.