Γιατί η μύτη των κουνελιών «τρέμει» συνέχεια;

PetFriendsΜικρα θηλαστικά Comments

Γιατί η μύτη των κουνελιών "τρέμει" συνέχεια;

Όσο χρονικό διάστημα και να περάσετε με ένα κουνελάκι, σίγουρα θα παρατηρήσετε τις πολύ χαριτωμένες κινήσεις που κάνει η μύτη τους. Γιατί όμως «τρέμει» η μύτη των κουνελιών τόσο πολύ; Τι μπορούμε να μάθουμε από τις κινήσεις αυτές;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μύτη των κουνελιών κάνει αυτές τις συσπάσεις εξαιτίας των σπασμωδικών κινήσεων που κάνουν τα ευαίσθητα όργανά τους που σχετίζονται με την όσφρηση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μυρίσουν κάτι, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει, έστω λίγο, από αυτό στον αέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα κουνελάκια, καθώς αν υπάρχει κάποιο αρπακτικό στον αέρα η μύτη θα “ειδοποιήσει” το κουνελάκι ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό θα φροντίσει να κρυφτεί και να γλιτώσει από τον θηρευτή του.

Τι σημαίνει αυτό για τον ιδιοκτήτη του κουνελιού; Αν η μύτη του κουνελιού σας κάνει συσπάσεις όταν είναι τριγύρω σας περισσότερες από όσο συνηθίζει, είναι γιατί προσπαθεί να “μαζέψει” πληροφορίες σχετικά με εσάς. Οι άνθρωποι στηριζόμαστε κυρίως στο τι βλέπουμε για το ξεχωρίσουμε, όμως τα κουνέλια, όπως και άλλα ζώα, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Παρά το γεγονός ότι το κουνέλι έχει πολύ καλή όραση και μπορεί να δει σχεδόν 360 μοίρες κυκλικά γύρω από τον εαυτό του (εκτός φυσικά από ότι βρίσκεται ακριβώς μπροστά του) χρησιμοποιεί πολύ και την οσμή για να καθορίσει αν τα πράγματα είναι καλά, άσχημα ή αδιάφορα.

Αν ένα κουνέλι είναι πολύ χαλαρό, η μύτη του δε θα κάνει τόσο γρήγορες συσπάσεις. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι αν αποφασίσετε πως θα θέλατε ένα κουνελάκι στο σπίτι σας. Τον πρώτο καιρό η μύτη του θα κάνει γρήγορες συσπάσεις όταν είστε κοντά του. Όταν όμως σας συνηθίσει και αρχίσει να σας θεωρεί φίλο του, τότε οι συσπάσεις αυτές θα μειωθούν. Φυσικά, την ώρα του φαγητού η μύτη του κουνελιού συσπάται περισσότερο εξαιτίας της αναμονής του φαγητού του.

Επίσης, οι μύτες των κουνελιών συσπώνται πολύ όταν είναι αγχωμένα ή ζεσταίνονται. Αν δείτε ότι το κουνέλι σας βρίσκεται σε ένα μέρος και αναπνέει βαριά, οι συσπάσεις της μύτης του είναι γρήγορες και η μέρα είναι ζεστή, προσπαθήστε να δροσίσετε το κουνελάκι σας. Βάλτε το στη σκιά, αν δεν είναι, και δώστε του ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό για να το αγκαλιάσει και να δροσιστεί. Βεβαιωθείτε ότι το κουνελάκι σας μπορεί να απομακρυνθεί, αν το θελήσει, από το μπουκάλι. Η απότομη αλλαγή από τη ζέστη στο κρύο, δεν είναι και ότι καλύτερο πάντα. Τα κουνελάκια δεν ιδρώνουν και έτσι δεν μπορούν να δροσιστούν εύκολα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην άγρια φύση απλώς τρυπώνουν στο λαγούμι τους.

Οι συσπάσεις της μύτης είναι στα πλαίσια της φυσιολογικής συμπεριφοράς του κουνελιού. Αν είναι γρηγορότερες από ότι συνήθως, είναι γιατί εντόπισε ή ενδιαφέρεται για κάτι. Αν όμως είναι πιο αργές, το κουνελάκι σας είναι χαλαρό και ήρεμο.

Στο βίντεο απολαύστε… τι άλλο; Μυτούλες!