Πώς θα εξασφαλίσω ποιότητα ζωής στην ηλικιωμένη μου γατούλα;

PetFriendsΦροντίδα γάτας Comments

Πώς θα εξασφαλίσω ποιότητα ζωής στην ηλικιωμένη μου γατούλα;

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και οι γάτες σε προχωρημένη ηλικία χρειάζονται κάθε διευκόλυνση που μπορούμε να τους παρέχουμε στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Με άρθρο της στο catster.com η Jane Kelley μας δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ηλικιωμένη μας γατούλα να περάσει με τον ευκολότερο και καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρόνια που της απομένουν μαζί μας :

«Πριν από περίπου 17 χρόνια μπήκε στη ζωή μου η Siouxsie, η γατούλα μου. Η σχέση μου μαζί της είναι μακροβιότερη από σχέσεις που είχα με φίλους ή εραστές – ουσιαστικά από κάθε άλλο άνθρωπο στη ζωή μου εκτός από τα μέλη της οικογένειάς μου και την καλύτερή μου φίλη. Eγώ τη μεγάλωσα, τη βοήθησα να αναρρώσει όταν στειρώθηκε αλλά και να προσαρμοστεί σε κάθε μια από τις αρκετές μου μετακομίσεις.

Η Siouxsie δεν είναι η μόνη ηλικιωμένη γάτα που έχω γνωρίσει. Η οικογένειά μου είχε γάτες που έφτασαν τα 17, 18 αλλά και τα 21 χρόνια. Θα μπορούσα να πω λοιπόν πως έχω μάθει κάποια πράγματα σχετικά με το πώς να κάνω τη ζωή μιας ηλικιωμένης γάτας όσο πιο ευχάριστη και άνετη μπορώ. Ιδού κάποιες συμβουλές που μπορώ να σας δώσω :

1. Να θυμάστε πως η γηραιότερη γάτα σας έχει τον πρώτο λόγο στο σπίτι

Ακόμα και αν οι άλλες γάτες επιχειρούν να καταλάβουν τον… θρόνο της «κορυφαίας» γάτας στο σπίτι, καλό είναι να τους θυμίζετε πως πρέπει να σεβαστούν τη μεγαλύτερή τους! Γιαυτό και οφείλετε να της δίνετε πάντα την πρώτη λιχουδιά ή τα πρώτα σας χάδια, φροντίζοντας οι νεαρότερες γάτες να μένουν μακριά από το δρόμο της.

2. Να είστε ευγενικοί μαζί της

Στα νεαρότερά της χρόνια, ενδεχομένως η γάτα σας να μην «παρεξηγούταν» όταν την κατεβάζατε με το ζόρι από κάποιον πάγκο ή καναπέ. Ακόμα και αν την «ρίχνατε» κυριολεκτικά από ψηλά, η προσγείωσή της θα ήταν σχετικά εύκολη και θα ξεχνιόταν στο επόμενο λεπτό! Πλέον όμως, σε προχωρημένη ηλικία, η προσγείωση μπορεί να είναι επώδυνη – σωματικά και ψυχολογικά. Είναι προτιμότερο να την απομακρύνετε με ευγένεια και προσοχή, μιλώντας της ήρεμα για να την καθυσηχάσετε.

3. Εξασφαλίστε της μαλακά μέρη ξεκούρασης

H Siouxsie φάνηκε να απολαμβάνει το άνετο, μαλακό κρεβατάκι με την ειδική επένδυση που της είχα αγοράσει. Την κρατούσε ζεστή, δίχως να πιέζει τα ευαίσθητα πόδαράκια της.

4. Επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο

Όταν η γάτα φτάσει στην εφηβεία της, γηράσκει κατά τέσσερα, περίπου, ανθρώπινα χρόνια με την πάροδο ενός ημερολογιακού έτους. Οι τακτικές εξετάσεις από τον κτηνίατρό σας είναι απαραίτητες, προκειμένου κάθε πρόβλημα υγείας να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν μια εξέταση ανά εξάμηνο για τις ηλικιωμένες γάτες. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να τις κάνετε τόσο συχνά, προσπαθείστε τουλάχιστο να μην περνάει χρόνος δίχως να εξετάζετε τη γάτα σας τουλάχιστο μια φορά.

5. Σηκώστε την ψηλά

Η γριά γατούλα σας ενδεχομένως να μην είναι τόσο δυνατή και δραστήρια όπως παλαιότερα, αλλά σίγουρα θα εξακολουθεί να επιθεωρεί το… «βασίλειό» της από ψηλά! Βοηθήστε την να φτάσει στα αγαπημένα της υπερυψωμένα μέρη, είτε στήνοντας ειδικές ράμπες και σκαλοπάτια, είτε σηκώνοντάς την εσείς.

6. Μην είστε αυστηρός μαζί της

Η γρια γατούλα σας ενδεχομένως να κάνει πράγματα που σας ενοχλούν : να νιαουρίζει μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, να είναι άκρως απαιτητική ή να κοιμάται πάνω στα φρεσκοπλυμένα σας ρούχα. Μη την μαλώνετε για τέτοια μικροπράγματα – απλά αναζητεί την παρέα σας, τη φροντίδα σας ή ένα άνετο, καθαρό μέρος για να ξεκουραστεί!

7. Απολαύστε το κάθε λεπτό σας μαζί της

Μια γάτα η οποία απολαμβάνει τη φροντίδα του αφεντικού της θα ζήσει, εκτός απροόπτου, πολλά χρόνια. Μην αγχώνεστε συνεχώς λοιπόν ότι ενδεχομένως κάποια στιγμή η γατούλα σας θα σας «αφήσει». Κάθε ζωάκι, κάποια στιγμή, φεύγει από κοντά μας. Το ίδιο θα συμβεί και με το δικό σας ζωάκι. Φροντίστε να του χαρίσετε όση περισσότερη αγάπη μπορείτε όσο το έχετε μαζί σας. Αν φοβάστε το ενδεχόμενο του θανάτου της θα ήταν καλό να αρχίσετε να το «δουλεύετε» από τώρα στο μυαλό σας, ώστε να είστε προετοιμασμένος ως ένα βαθμό για τη δύσκολη αυτή στιγμή. «