Γιατί και πώς πρέπει να κόβουμε τα νύχια της γάτας μας

PetFriendsΦροντίδα γάτας Comments

Γιατί και πώς πρέπει να κόβουμε τα νύχια της γάτας μας

Oι γάτες είναι εξαιρετικά εξοπλισμένες ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία τους αλλά και την τροφή τους. Έχουν αιχμηρά δόντια και ταχύτατα αντανακλαστικά. Είναι εύκαμπτες και ευκίνητες. Τα δε νύχια τους μπορούν να … σπείρουν τον «όλεθρο» σε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους – από τη λεία τους ή άλλα αρπακτικά μέχρι… τα χαλιά και τους καναπέδες του σπιτιού σας. Ακόμα και σε μας τους ίδιους!

Τα παλαιότερα χρόνια η λύση στα… προβλήματα που προκαλούσε μια γάτα με τα νύχια της στους ανθρώπους και τα αντικείμενα που την περιβάλλανε ήταν «απλή» : η αφαίρεση των νυχιών! Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι κτηνίατροι αλλά και οι ιδιοκτήτες γατιών θεωρούν την αφαίρεση των νυχιών ως την έσχατη λύση. Πολλοί κτηνίατροι, μάλιστα, αρνούνται να καταφύγουν σ’ αυτήν. Οι πιθανές επιπλοκές της αφαίρεσής τους όπως ο πόνος, η αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας και η αυξημένη πιθανότητα του δαγκώματος είναι πολύ σοβαρότερες, για πολλούς, από τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να έχει η συγκεκριμένη μέθοδος.

Η άποψη πως η αφαίρεση των νυχιών αποτελεί την πλέον ενδεικνυόμενη λύση αρχίζει και ξεθωριάζει, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να προσαρμόζονται στην ιδέα πως ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης απλά δεν υφίσταται ως λύση.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πως τις περισσότερες φορές τα νύχια της γάτας μας πρέπει να κόβονται. Το κόψιμο των νυχιών, σε αντίθεση με την αφαίρεσή τους, φέρει πολλά πλεονεκτήματα – όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τις ίδιες τις γάτες.

Προφανώς τα κοφτερά νύχια προκαλούν περισσότερη ζημιά από τα κομμένα! Ο καναπές σας, το χαλί σας, οι κουρτίνες σας θα… «υποφέρουν» πολύ λιγότερο από τα κομμένα νύχια της γάτας σας. Το «ακόνισμα» των νυχιών, πρέπει να σημειωθεί, αποτελεί μια άκρως φυσιολογική διαδικασία στη ζωή μιας γάτας. Ως ιδιοκτήτης γάτας, λοιπόν, όχι μόνο δε θα πρέπει να την εμποδίσετε αλλά και να παρέχετε κατάλληλες επιφάνειες στη γάτα σας, επενδυμένες με υλικό που θα την ενθαρρύνουν να ακονίσει πάνω του τα νύχια της.

Ως κτηνίατρος αντιμετωπίζω συχνά τον κίνδυνο να με γρατσουνίσει μια γάτα. Μπορώ λοιπόν να σας διαβεβαιώσω πως τα κομμένα νύχια προκαλούν λιγότερη ζημιά στο ανθρώπινο δέρμα απ’ ό,τι τα αιχμηρά. Οι γρατσουνιές από μια γάτα δεν πονούν απλώς. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν (σκεφτείτε πως με τα ίδια νύχια πολλές γάτες σκάβουν μέσα στα σκουπίδια). Αν η γάτα έχει ψύλλους μπορεί να μεταδώσει, με τα νύχια της, το βακτήριο “Bartonella henselae” στο οποίο οφείλεται η νόσος από νυγμούς γάτας.

Γρατσουνώντας μας, μια μολυσμένη γάτα μπορεί να μεταβιβάσει το βακτήριο στο αίμα μας. Σημειώστε πως η εν λόγω νόσος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες λεμφαδενίτιδας σε παιδιά.

Ακόμα και οι ίδιες οι γάτες, όμως, επωφελούνται από τα κομμένα τους νύχια. Τα νύχια της γάτας μεγαλώνουν σε στρώματα. Όταν μια γάτα τα ακονίζει, ουσιαστικά απομακρύνει τα παλαιότερα στρώματα προκειμένου να εμφανιστούν τα νεότερα. Παρολαυτά, σπάνια οι γάτες το κατορθώνουν αυτό με επιτυχία. Μοιραία, κάποια τμήματα των νυχιών δεν απομακρύνονται προκαλώντας πόνους ή ακόμα και άσχημες μολύνσεις. Το τακτικό κόψιμο των νυχιών απομακρύνει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Επιπρόσθετα, μια γάτα με κομμένα νύχια απολαμβάνει μια πιο όμορφη σχέση με την οικογένειά της, αφού τα ανθρώπινα αντανακλαστικά στο ξαφνικό γρατσούνισμα μας γάτας μας οδηγούν να αντιδρούμε μάλλον… απότομα και δυσάρεστα για την ίδια τη γατούλα μας!

Τα καλά νέα είναι πως το κόψιμο των νυχιών σε μια γάτα που θα ανεχτεί τη διαδικασία διαρκεί 20 δευτερόλεπτα! Τα κακά νέα είναι πως πολλές γάτες δεν ανέχονται την εν λόγω διαδικασία και πως λίγοι άνθρωποι μπορούν να τη φέρουν εις πέρας. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να τα καταφέρετε;

1. Γνωρίστε την ανατομία του νυχιού της γάτας

Οι περισσότερες γάτες έχουν 18 νύχια – πέντε σε κάθε μπροστινό πόδι και τέσσερα σε κάθε πίσω πόδι. Παρολαυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις, γιαυτό πρέπει να «εξερευνήσετε» τα ποδαράκια της γάτας σας και να μάθετε που βρίσκονται τα νύχια της και πόσα είναι. Να θυμάστε πως όταν η γάτα ξεκουράζεται, τα νύχια της τραβιούνται προς τα μέσα. Μπορείτε να τα εκθέσετε για να τα κόψετε ασκώντας ταυτόχρονη, απαλή πίεση στο πάνω και στο κάτω μέρος του κάθε δακτύλου της. Εξασκηθείτε και βελτιωθείτε σ’ αυτό.

Προσέξτε επίσης τη μήτρα του νυχιού. Είναι το ροζ ή κόκκινο τμήμα στη βάση του νυχιού, παίρνοντας το χρώμα του από το αίμα που κυλά μέσα σ’ αυτή. Ό,τι και αν κάνετε, μη τον κόψετε καθώς η γατούλα σας θα πονέσει πολύ και θα ματώσει.

2. Μάθετε τη γάτα σας να μένει ακίνητη και να σας επιτρέπει να χειρίζεστε τα ποδαράκια της

Μια γάτα σπάνια αντιστέκονται στο κόψιμο των νυχιών της, εκτός και αν κόψετε τη μήτρα τους. Παρολαυτά, αρκετές γάτες δεν αρέσκονται στο να κάθονται ακίνητες όσο εσείς τους πειράζετε τα πόδια! Αν της μάθετε να το ανέχεται, η διαδικασία θα είναι πολύ ευκολότερη. Όσο πιο νεαρή είναι η γάτα, τόσο πιο εύκολα συνηθίζει σ’ αυτό.

3. Προσπαθήστε να κάνετε την εμπειρία ευχάριστη και μη μαλώνετε με τη γατούλα σας

Αφιερώστε χρόνο στο να χαϊδέψετε και να ηρεμήσετε τη γατούλα σας, μιλώντας της απαλά και γλυκά. Αν αρχίσει να εκνευρίζεται, σταματήστε την προσπάθειά σας. Οι γάτες έχουν εξαιρετική μνήμη και αν συνδυάσουν τη διαδικασία της κοπής των νυχιών τους με τσακωμούς ή άσχημα συναισθήματα, πολύ δύσκολα θα σας επιτρέψουν ξανά να το επιχειρήσετε.

4. Ζητήστε τη βοήθεια ενός δεύτερου προσώπου

Ως κτηνίατρος, σχεδόν πάντα συνεργάζομαι με κάποιον βοηθό μου όταν κόβω τα νύχια μιας γάτας. Το πιο δύσκολο είναι να κρατηθεί η γάτα ακίνητη – στόχος μας είναι να περιορίζουμε τις κινήσεις της γάτας χωρίς, όμως, να την κάνουμε να νιώθει «περιορισμένη». Πρέπει να γίνεται με ηρεμία και αγάπη. Εφόσον το κάνουμε σωστά, δε θα επιτρέπουμε στη γάτα μας να σηκωθεί και να φύγει – εκτός και αν πραγματικά μας δείξει πως έχει θυμώσει!

5. Μη χάνετε χρόνο

Πολύ λίγες γάτες θα ανεχτούν την κοπή των νυχιών τους για πάνω από 10 λεπτά. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό που κάνετε, σεβαστείτε την ανατομία τους και μη χασομεράτε. Αν είστε καλοί σ’ αυτό, η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν η γάτα σας αντιληφθεί πως προσπαθείτε να την κρατήσετε ακίνητη.

6. Χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή τεχνική

Ένας άνθρωπος θα πρέπει να διατηρεί, με ήρεμο τρόπο, ακίνητη τη γάτα. Ένας δεύτερος άνθρωπος θα πρέπει με γρήγορες κινήσεις να φανερώνει το κάθε της νύχι και με κατάλληλο νυχοκόπτη να κόβει τις άκρες των νυχιών της. Προχωράτε ήρεμα στα νύχια του κάθε ποδιού.

Όταν δεν είστε σίγουρος, καλύτερα να αφαιρείτε μικρό τμήμα του νυχιού. Το πιο κοφτερό σημείο του νυχιού είναι η άκρη του, γι αυτό και αρκεί η αφαίρεση ενός μικρού τμήματός του. Αν κατά λάθος κόψετε τη μήτρα του νυχιού, χρησιμοποιείστε μια κατάλληλη σκόνη την οποία θα έχετε ήδη προμηθευτεί από τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να σταματήσετε την αιμορραγία.

Όπως με τόσα άλλα πράγματα, έτσι και με την κοπή των νυχιών η εξάσκηση κάνει θαύματα! Βάλτε στο πρόγραμμά σας την όλη διαδικασία και, σταδιακά, τόσο εσείς θα βελτιωθείτε όσο και η γάτα σας θα την ανέχεται ευκολότερα.