Η κοινωνικοποίηση του σκύλου

PetFriendsΕκπαίδευση σκύλου Comments

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου

Ο Μπούμπι τρέμει σαν κομπρεσέρ μόλις πέσει κεραυνός… Ο Φλόπι το παίζει αόρατος και κρύβεται κάτω από το τραπέζι μόλις μπει ξένος στο σπίτι…

Η Τέϊλορ κηνυγάει μετά μανίας μηχανάκια και αρπάζει όποιον βρει μπροστά της… ενώ η παραχαϊδεμένη Φρίντα που μεγάλωσε μέσα στα πούπουλα και στα χάδια γρυλλίζει στο μωρό της γειτόνισσας.

Όλοι οι παραπάνω σκύλοι έχουν ένα κοινό σημείο: οι ιδιοκτήτες τους όταν ακόμη ήτανε κουτάβια παραμέλησαν τον όρο κοινωνικοποίηση κι εκπαίδευση.

Η κοινωνικοποίηση είναι πάρα πολύ σημαντική για τον σκύλο μας γιατί αποφεύγουμε προβληματικές συμπεριφορές – φοβίες, πολλές μορφές επιθετικότητας, ακόμη και ανυπακοή του σκύλου.

Αν τα αναλύσουμε όλα αυτά ουσιαστικά θέλουμε από τον σκύλο στην κοινωνικοποίηση να έχει μία πολύ ωραία συμπεριφορά όπως στο σπίτι μας, που σημαίνει ότι γνωρίζει κόσμο, παιδιά, σκυλιά, γάτες, ζώα γενικότερα, και αφού τα έχει γνωρίσει δεν τα φοβάται, άρα δεν βγάζει επιθετικότητα.

Μπορούμε να διορθώσουμε έναν σκύλο που έχει προβληματική συμπεριφορά, που αναφέρεται σε έλλειψη κοινωνικοποίησης σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό έχει να κάνει ως επί το πλείστον με την ηλικία του δηλαδή άλλο να είναι το σκυλί 6 μηνών, άλλο να είναι 8 μηνών και 10 και άλλο να είναι 5 χρονών.

Έχει να κάνει πάρα πολύ επίσης με το γενετικό υλικό του σκύλου, δηλαδή πόσο μπορεί βγάζοντάς το στον κόσμο για κοινωνικοποίηση να ξεπεράσει πράγματα, να μην έχει πλέον άγχος και να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.

Η κοινωνικοποίηση ξεκινάει από 4 εβδομάδων – παρόλο που το κουτάβι θεωρητικά με τα εμβόλια δεν μπορεί να βγει στον δρόμο έξω – αλλά σαφώς μπορείς να το πάρεις σε κάποιο φιλικό σπίτι με παιδιά, με άλλα ζώα κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Μέχρι 4 μηνών πρέπει να έχει γνωρίσει πάρα πολλά πράγματα, γιατί στην ηλικία αυτή ουσιαστικά ρουφάει τα πάντα σαν «σφουγγάρι».
Η κοινωνικοποίηση όμως δεν σταματάει εκεί. Συνεχίζεται και μέχρι ενός έτους και δύο, πάντα συναντάει καινούρια πράγματα στη ζωή του.

Οι 5 κανόνες κοινωνικοποίησης:

1. Το κουτάβι σας θα πρέπει να παίξει με διάφορα παιχνίδια: μικρές, μεγάλες μπάλλες, πλαστικές, μεταλλικές και παιχνίδια που κάνουνε θόρυβο.
2. Θα πρέπει να πατήσει σε διάφορες επιφάνειες: χαλί, τσιμέντο, γρασίδι, άμμο.
3. Θα πρέπει να παίξει με διαφορετικά άτομα: παιδιά, ηλικιωμένους με μπαστούνια, να έρθει σε επαφή με παιδάκια σε καρότσι.
4. Θα πρέπει να επισκεφθεί διάφορα μέρη: το πάρκο, τον κήπο, έναν πολυσύχναστο δρόμο ή και μία καφετέρια.
5. Και να μην ξεχνάμε ότι η κοινωνικοποίηση θέλει και φαντασία από την δική μας πλευρά.