Το ζήτημα γαβγίσματος σκύλων και πάλι στην επικαιρότητα!

PetFriendsΑνακοινώσεις, Φιλοζωικά Comments

Το ζήτημα γαβγίσματος σκύλων και πάλι στην επικαιρότητα!

Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία επαναφέρει το θέμα του σωστού ελέγχου γαβγίσματος σκύλων από τις αστυνομικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Παρατηρείται εσχάτως το φαινόμενο αστυνομικά όργανα μετά από καταγγελίες πολιτών για ενόχληση από γαβγίσματα, να βεβαιώνουν πρόστιμα εις βάρος ιδιοκτητών σκύλων για διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Δεν θα είχαμε βεβαίως καμία αντίρρηση γι αυτό ,αν ο έλεγχος γινόταν σωστά.

Η πλειοψηφία των οργάνων που αναλαμβάνουν τον έλεγχο, αφενός δεν τον διενεργεί τις ώρες κοινής ησυχίας, ως ο νόμος ορίζει, αλλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αφετέρου, μεταβαίνει μπροστά από τη οικία όπου διαβιώνει το κατοικίδιο με αποτέλεσμα αυτό, απολύτως φυσιολογικά, να γαβγίσει.

Η αντίδραση αυτή αποτελεί μία φυσική συμπεριφορά του ζώου (φύλαξη χώρου , ασφάλεια δική του κλπ) που ουδεμία σχέση έχει με το διαρκές γάβγισμα σε ώρες κοινής ησυχίας που πράγματι αποτελεί πρόβλημα.

Επομένως ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως, δίχως να γίνουν τα αστυνομικά όργανα αντιληπτά από το σκυλί και δίχως να παρενοχλείται αυτό λόγω της παρουσίας τους , ώστε η κρίση τους για το αν γαβγίζει ή όχι να είναι αντικειμενική και σωστή.

Θα πρέπει δε να θυμίσουμε ότι όταν αστυνομικά όργανα διενεργούν ελέγχους για το γάβγισμα, αυτεπάγγελτα, οφείλουν αν διενεργούν και τον τυπικό έλεγχο ευζωίας του ζώου, να αποδίδουν τα απαραίτητα πρόστιμα ή να τελούν αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται.

Μέχρι σήμερα σε τέτοιες περιπτώσεις, αποδίδονται πρόστιμα μόνο για την ενόχληση των γειτόνων και τα όργανα αποφεύγουν συστηματικά τους ελέγχους ευζωίας.

Μεροληπτούν ή δεν γνωρίζουν;

Θα παρακαλούσαμε, επειδή το φαινόμενο παρατηρείται σε όλη την επικράτεια και σε μεγάλη έκταση, όπως εκδώσετε επιπλέον σχετική εγκύκλιο όπου να διευκρινίζεται, ότι ο έλεγχος πρέπει πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ώρες κοινής ησυχίας και χωρίς τα αστυνομικά όργανα να ερεθίζουν το ζώο, ενώ θα πρέπει να καταστεί σαφές να διενεργούν ταυτόχρονα και ελέγχους ευζωίας.

Κατ αυτό τον τρόπο και τα πρόστιμα δικαίως θα βεβαιώνονται και η αντιφιλοζωική υστερία θα περιοριστεί.

Με εκτίμηση,

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική κ Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων