Κάποια βασικά πράγματα για την βόλτα με σκύλο (μέρος 2ο)

PetFriendsΣυμβίωση με τον άνθρωπο, Φροντίδα σκύλου Comments

Κάποια βασικά πράγματα για την βόλτα με σκύλο

Στο προηγούμενο άρθρο έιχαμε αναφερθεί σε κάποια βασικά πράγματα για το, τί είναι η βόλτα και πόσο σημαντική είναι για το σκύλο.

Σήμερα στο 2ο μέρος θα αναφερθούμε στα 3 βασικά μέρη της βόλτας (πριν-κατά την διάρκεια-μετά) και ποιά θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στον σκύλο.

1. Πρίν την βόλτα

Σημαντικό είναι το σκυλί να είναι ήρεμο και υποταγμένο σε εσάς πριν βγει από την πόρτα. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνεται να δείξετε στον σκύλο σας ότι εσείς είστε το σημείο αναφοράς κατά την έξοδο και ότι κι αν συμβεί θα πρέπει να γυρίσει πίσω. Αν δε τα καταφέρετε τότε το σκυλί θα νομίζει ότι έχει το πάνω χέρι και πολύ δύσκολα ξαναποκτιέται ο έλεγχος

Φροντίστε:

– Να είστε ήρεμοι.

– Να μην ενθουσιάζεται με την βόλτα. Πραγματοποιήστε όλα τα προκαταρκτικά, σαν μία συνήθεια.

– Εάν έχει ενθουσιαστεί από πριν, περιμένετε να ηρεμήσει, χωρίς να του μιλάτε.

– Βάλτε τον κάτω και περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει. Δώστε του να καταλάβει: αν δεν ηρεμήσει, δε θα βγει βόλτα.

– Βάλτε του το λουρί μόνο αν είναι ήρεμος.

– Όταν ανοίξει η πόρτα ο σκύλος πρέπει να συνεχίσει να είναι ήρεμος.

– Περάστε πρώτα την πόρτα εσείς, δείχνοντάς του ότι εσείς τον βγάζεται βόλτα.

– Το λουρί να είναι χαλαρό όπως και εσείς.

Εάν προσπαθήσει να σας προσπεράσει τότε επιπλήξτε τον και ένα ελαφρύ αλλά σίγουρο απότομο τράβηγμα του λουριού προς το μέρος σας.

2. Κατά την διάρκεια της βόλτας

Η βόλτα όπως προείπαμε είναι ένα σημαντικό πράγμα για το σκυλί καθώς μέσω αυτής εξασκεί διάφορα πράγματα. Έτσι η βόλτα με το σκυλί δε πρέπει να είναι μία απλή-στείρα βόλτα αλλά ένα είδος άσκησης.
Αφού λοιπόν εμείς έχουμε τον καθολικό έλεγχο της βόλτας, εμείς θα επιλέξουμε και τις δραστηριότητες που θα κάνουμε με το σκυλί μας.

Επειδή όμως τα πράγματα ενδέχεται να ξεφύγουν και για να συνεχίσετε να έχετε το έλεγχο θα πρέπει πάντα να είστε ήρεμος, χαλαρός, χωρίς φόβο και σίγουρος για τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο αποκτάται παράλληλα και την εμπιστοσύνη του σκύλου σας.

Ο έλεγχος του σκύλου σας είναι ίσως το πιο σημαντικό κατά την διάρκεια της βόλτας και πρέπει να του δώσετε να καταλάβει με κάθε τρόπο, ανεξαρτήτως εάν ισχύει ή όχι.

Ο σκύλος καταλαβαίνει πάρα πολλά από την γλώσσα του σώματος μιας και είναι το μόνο μέσο επικοινωνίας με τα άλλα ζώα. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στο σκύλο σας ότι έχετε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι μέσω της στάσης του σώματος.

-Φροντίστε να είστε χαλαροί με τα χέρια αφημένα στο πλάι και χαλαρά, όχι σφιγμένα.

-Το κεφάλι ψηλά, το κορμί και οι ώμοι σας ίσιοι.

-Θα περπατάτε παράλληλα με αυτόν και δε θα τον αφήνετε σχεδόν ποτέ να σας προσπεράσει.

-Θα πρέπει οτιδήποτε θέλετε να του πείτε να του το δείξετε πρώτα με το σώμα και μετά με την φωνή.

3. Κατά την επιστροφή

Η επιστροφή στο σπίτι είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για την επίδειξη ελέγχου στο σκύλο καθώς εσείς είστε εκείνος που θα αποφασίσετε το πότε και πού θα τελειώσει η βόλτα.
Έτσι τα πράγματα που έχετε να κάνετε κατά την επιστροφή σας είναι:

-Πριν μπείτε μέσα, τον βάζετε να καθίσει.

-Ανοίγετε την πόρτα.

-Μπαίνετε μέσα, πάντα πρώτοι εσείς και έπειτα εκείνος.

-Του ζητάτε να καθίσει και του βγάζετε το λουρί του.

Και τέλος….

Όπως καταλάβατε, το να είναι ένας σκύλος συνεργάσιμος και ελέγξιμος στη βόλτα δεν είναι θέμα εκπαίδευσης αλλά ο καθένας μπορεί να τον κάνει και να χαίρεται τις βόλτες του με το σκύλο του, φτάνει να δει το σκύλο του σαν σκύλο και όχι σαν μικρό ανθρωπάκι ή σαν το μωρό του. Είναι θέμα σκυλίσιας ψυχολογίας! Είναι θέμα ύφους και ενέργειας (Cesar Millan).

«Για να χαρεί κανείς ένα σκύλο ολοκληρωτικά δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία απλά να τον εκπαιδεύσει να φέρεται σαν άνθρωπος. Το θέμα είναι να δει θετικά το ενδεχόμενο να γίνει ο ίδιος εν μέρει σκύλος»