Η ιστορία των σκύλων Jondi της Νοτίου Κορέας

PetFriendsΦυλές Comments

Η ιστορία των σκύλων Jondi της Νοτίου Κορέας

Ένα χωριουδάκι στο νησί Donji-ri της Νοτίου Κορέας με πλινθόκτιστα σπίτια και τις χαρακτηριστικές στέγες έχει ερημώσει τα τελευταία χρόνια μετά και την αποχώρηση των τελευταίων του κατοίκων.

Το Donji-ri βρίσκεται νοτιοδυτικά της κορεατικής χερσονήσου, εκεί που τον περασμένο Απρίλιο συνέβη ένα θανατηφόρο ναυάγιο μ’ ένα φέρι.

Οι περιστασιακοί επισκέπτες του Jindo, ως επί το πλείστον δικυκλιστές, μπορεί μ’ ευκολία να προσπερνούσαν το ερημωμένο χωριό αν δεν υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα.

Σκαλιστή στην πλαγιά ενός λόφου με μεγάλα λευκά γράμματα που μπορεί να την αντικρίσει κανείς από εκατοντάδες μέτρια μακριά γράφει: “Καλώς ήρθατε στο χωριό του λευκού σκυλιού.”

Το Jindo είναι το πιο φημισμένο… σκυλοχωριό στο νησί, ενώ τα σκυλιά Jindo αποτελούν την πιο διάσημη ράτσα της Νοτίου Κορέας που φημίζονται για την πίστη τους και το ένστικτο τους.

Οι νησιώτες αναφέρουν διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του σκύλου. Κάποιοι λένε πως τα ζώα κατέφθασαν μαζί με τους Μογγόλους εισβολείς πριν αιώνες, ενώ άλλοι λένε πως οι πρόγονοι τους διατηρούσαν εξημερωμένους λύκους. Όλοι πάντως θυμούνται τους παππούδες τους να χρησιμοποιούν τα εν λόγω σκυλιά με τα χαρακτηριστικά αυτιά και ουρές για να πιάνουν ποντίκια και να κυνηγούν φασιανούς και ελάφια στους λόφους.

Ανακηρύχθηκαν ως εθνικός θησαυρός το 1962, ενώ τα σκυλιά Jindo βρήκαν πρόσφατα ένα δυναμικό σύμμαχο στο πρόσωπο της προέδρου της χώρας Park Geun-hye, η οποία υιοθέτησε δύο σκύλους της ίδιας ράτσας την περσινή χρονιά.

“Τα σκυλιά αυτά αποτελούν την περηφάνια του νησιού μας,” ανέφερε ο Lee Seong-kyo, κάτοικος του νησιού που λειτουργεί ένα θεματικό πάρκο με επίκεντρο τα σκυλιά. Στο πάρκο λειτουργεί ένα μουσείο, ένα ξενοδοχείο σκύλων κι ένα εκπαιδευτικό κέντρο.

Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου είναι η Jindo Dog Day, όπου λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις και διαγωνισμοί. (Την φετινή χρονιά ακυρώθηκε λόγω του τραγικού ναυαγίου.)

Φαίνεται πως η φυλή Jindo πάντως παρέχει ικανοποιητικό εισόδημα για τους κατοίκους του νησιού.

Από τους 100.000 που κατοικούσαν μέχρι το 1970 ο πληθυσμός του νησιού έχει πέσει πλέον σε μόλις 28.000. Αντιθέτως ο πληθυσμός των σκύλων έχει ανέβει κατακόρυφα, καθώς κάθε οικογένεια εκτρέφει σκύλους Jindo οι οποίο πωλούνται προς $1.000 έκαστος!

Για να διατηρηθεί το καθαρόαιμο της ράτσας η κυβέρνηση της χώρας ελέγχει τις διαφορετικές ράτσες που πιθανόν εισέρχονται στο νησί και εμφυτεύει microchips στους ώμους όλων των Jindo που γεννιούνται.

Ανάμεσα στις πολλές ιστορίες που αφηγούνται οι κάτοικοι του νησιού μία είναι αυτή που κατέχει αναμφίβολα περίοπτη θέση.

Το 1993 μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Park Bok-dan ζούσε μόνη της μαζί με την Baekgu, ένα πανέμορφο λευκό σκυλί 5 ετών τότε. Την ίδια χρονιά η κυρία Park αποφάσισε να το πουλήσει και το τελευταίο πράγμα που άκουσε για το σκυλί ήταν πως κι ο αγοραστής το είχε δώσει σε μια άλλη οικογένεια στην Daejeon, μια πόλη 186 μίλια βορειότερα. (μια γέφυρα ενώνει το νησί με την ηπειρωτική χώρα.)

Μια βραδιά του Οκτωβρίου ωστόσο, επτά μήνες αργότερα, η ηλικιωμένη γυναίκα ξύπνησε απ’ το γρατζούνισμα ενός σκύλου στην πόρτα της σύμφωνα με τον Lee Ki-seo, 58 ετών σήμερα που υποστηρίζει πως η μητέρα του κράτησε έκτοτε τον σκύλο μαζί της μέχρι που έφυγε απ’ τη ζωή. (Στην φώτο τον βλέπετε μ’ έναν από τους γιους της Baekgu)

Η ιστορία της Baekgu κατέστη κάτι σαν θρύλος στην χώρα, σύμβολο πίστης κι αφοσίωσης, μέχρι που έγινε και διαφημιστικό σποτ για εταιρία υπολογιστών!

Η Baekgu απεβίωσε τελικά το 2000 σε ηλικία 12 ετών, ενώ η κυρία Park έφυγε απ’ τον κόσμο πριν τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών.

Οι χωρικοί έθαψαν την Baekgu στην κύρια είσοδο του χωριού, με τον τάφο του να έχει μια μεγάλα πέτρινη επιγραφή: “Η αφοσίωση αυτού του λευκού σκύλου πρέπει να γίνει μάθημα για την ανατροφή των παιδιών μας.”