Η σωστή φροντίδα του σκύλου

PetFriendsΦροντίδα σκύλου Comments

 

Φροντίδα του σκύλου

Η σωματική και στοματική φροντίδα του σκύλου είναι αρκετά σημαντική για την υγεία του, και όχι μόνο (βιοτικό επίπεδο,δημόσια υγεία κλπ).

Αν πάλι νομίζετε ότι ο σκύλος είναι ένα ζώο που περιποιείται τον εαυτό του, όπως η γάτα, τότε πάλι απατάστε.

Έτσι λοιπόν ο σκύλος (ως κατοικίδιο ζώο) χρειάζεται καθημερινή φροντίδα από εσάς, όπως βούρτσισμα και χτένισμα του τριχώματος, καθάρισμα ματιών, αυτιών και δοντιών, λούσιμο, ίσως κούρεμα αλλά προπαντώς άσκηση.

Σήμερα θα μιλήσουμε για όλα, εκτός από την άσκηση καθώς αποτελεί μία άλλου είδους φροντίδα που θα αναλύσουμε στο μέλλον.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε για την υγιεινή του σκύλου σας.

1. Βούρτσισμα του τριχώματος

Το βούρτσισμα του σκύλου είναι βασικό για την εξωτερική υγιεινή του σκύλου και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της σκόνης και των νεκρομένων τριχών, ενώ παράλληλα γίνεται έλεγχος για τυχόν παράσιτα.

Πρέπει να αρχίζει από νεαρή ηλικία (περίπου 7-8 εβδομάδων) ώστε ο σκύλος να αρχίζει να το συνηθίζει και να γίνεται με συχνότητα 1-2 φορές τον μήνα για περίπου 15-30 λεπτά κατά την φορά των τριχών.

2.Καθάρισμα ματιών, αυτιών και δοντιών

Το καθάρισμα των ματιών πρέπει (αν είναι δυνατό) να γίνεται καθημερινά με λίγο φαρμακευτικό βαμβάκι εμποτισμένου με νερό.

Τα αυτιά επίσης πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για την αποφυγή συσσώρευσης μίγματος με τον ίδιο περίπου τρόπο.

Τέλος τα δόντια του σκύλου πρέπει να καθαρίζονται με ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και την πρόληψη της τερηδόνας.

Φυσική για την καλύτερη ιατρική φροντίδα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

3. Λούσιμο

Η συχνότητα λουσίματος ενός σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τις καιρικές συνθήκες, το τρίχωμα αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Π.χ. ένα σκυλί που ζει σε ένα διαμέρισμα σίγουρα θέλει περισσότερες φορές μπάνιο από ένα άλλον που ζει σε αυλή. Γενικά όμως έρευνες έχουν δείξει ότι 1-3 φορές τον μήνα αρκεί.

Κατά λούσιμο πάντως καλό είναι να μην ρίχνετε νερό στα αυτιά και να χρησιμοποιείτε ειδικό σαμπουάν για σκύλους.

Αποφεύγετε το συχνό λούσιμο γιατί μπορεί να ξεράνει το δέρμα.

Τα κουτάβια 7-8 εβδομάδων, οι έγκυες καθώς και τα ηλικιωμένα σκυλιά να λούζονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

4. Κούρεμα

Το κούρεμα του σκύλου είναι προαιρετικό και εξαρτάται καθαρά από τους ιδιοκτήτες. Για κάποια σκυλιά είναι παράδοση και για κάποια άλλα γίνεται για λόγους υγιεινής και καθαριότητας.