Οι 10 απαγορευμένες ανθρώπινες τροφές για γάτα

PetFriendsΔιατροφή Comments

Οι 10 απαγορευμένες ανθρώπινες τροφές για γάτα

Αν νομίζετε ότι τα ζώα μπορούν να τρώνε οτιδήποτε χωρίς να παθαίνουν τίποτε, τότε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Το ότι ο άνθρωπος καταναλώνει αρκετά διαφορετικά είδη τροφών δε σημαίνει ότι και τα ζώα μπορούν να κάνουν το ίδιο, καθώς διαθέτουν εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς από εμάς.

Έτσι λοιπόν και για τις γάτες ισχύει το ίδιο. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες ανθρώπινες τροφές που αν τις καταναλώσει μία γάτα μπορεί να προκληθουν πολύ δυσάρεστες παρενέργειες, σε σημείο που μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Για αυτό λοιπόν κάθε φορά που δίνεται φαγητό (αν και είναι λάθος) στην γάτα σας, προσπαθήστε να μην εμπεριέχονται οι παρακάτω τροφές.

ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Ενώ οι σταφίδες είναι εύγευστο και υγιεινό σνακ για τους ανθρώπους, μπορούν να αποβούν μοιραίες για τις γάτες. Μια χούφτα σταφίδες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια στη γάτα σας. Τα σημάδια από τυχόν τοξικότητα, εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 24 ώρες και είναι διάρροια, έλλειψη όρεξης, λήθαργος, αδυναμία, κοιλιακό άλγος και μειωμένη ούρηση.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Το να δώσετε φαγητό με κρεμμύδιαστον τετράποδο φίλο σας, μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα. Τα σουλφοξείδια και τα δισουλφίδια στα κρεμμύδια, καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο αίμα του ζώου, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας. Το κρεμμύδι σε σκόνη είναι συχνά ένα κρυφό «μπαχαρικό», οπότε να είστε προσεκτικοί.

ΣΚΟΡΔΟ

Το σκόρδο είναι μέλος της οικογένειας του κρεμμυδιού και επικίνδυνο για τις γάτες. Θεωρείται ότι είναι πιο επικίνδυνο από ό, τι τα κρεμμύδια, δεδομένου ότι οι τοξίνες είναι πιο συγκεντρωμένες στο μικρό βολβό. Ωστόσο, τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν λιγότερο σκόρδο από ό, τι κρεμμύδι, οπότε ο κίνδυνος δεν είναι τόσο αυξημένος. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να το αποφύγετε εντελώς.

ΩΜΟ ΑΥΓΟ

Η γάτα σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φάει ωμά αυγά. Ο κίνδυνος της σαλμονέλας ή του E.coli είναι πολύ υψηλός. Και οι δύο αυτές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε ένα κατοικίδιο ζώο. Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν αβιδίνη, η οποία μπορεί να σταματήσει την απορρόφηση βιταμίνης Β.

ΑΛΚΟΟΛ

Είναι αυτονόητο ότι στα κατοικίδια σας δεν πρέπει ποτέ να δώσετε αλκοόλ, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι γάτες μπορεί να γλιστρήσουν επάνω στο αφύλακτο το ποτό σας. Όπως και με τους ανθρώπους, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Δυστυχώς, μια γάτα είναι πολύ μικρότερη από ό, τι ένας άνθρωπος και δεν χρειάζεται και πολύ να υποστεί τις αρνητικές συνέπειες.

ΚΑΦΕΪΝΗ

Μη μοιράζεστε ποτέ το τσάι ή τον καφέ σας με τη γάτα σας. Τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τα αιλουροειδή σας. Η καφεΐνη λειτουργεί ως διουρητικό και προκαλεί αφυδάτωση. Επίσης τονώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα κακή, δεδομένου ότι περιέχει και καφεΐνη και θεοβρωμίνη, μια χημική ουσία που θα μπορούσε ακόμη και να σκοτώσει τη γάτα σας.

ΛΙΠΟΣ

To λίπος μπορεί να είναι καλό σε μικρές ποσότητες, αλλά στη διατροφή της γάτας σας το λίπος από τη μπριζόλα που προορίζετε για εσάς δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, με συμπτώματα εμετού και διάρροιας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε αυτό που βρίσκεται σε τροφές ειδικά για γάτες.

ΚΟΚΑΛΑ

Τα κόκαλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στη λίστα. Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι τοξικά, τα κόκαλα μπορούν να κατακερματιστούν όταν μαγειρεύονται και να προκαλέσουν εσωτερική ρήξη ή εμπόδια στο έντερο. Ακόμα και ωμά, τα κόκαλα θεωρούνται υπεύθυνα για πολλούς πνιγμούς των αγαπημένων μας ζώων. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα κόκαλα των πουλερικών. Εκτός από εντερικά προβλήματα, τα οστά που καλύπτονται με λίπος ή χόνδρους μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Έτσι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με εμετό ή διάρροια.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Οι γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μόλις ενηλικιωθούν. Η αδυναμία να απορροφηθεί η λακτόζη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με διάρροια. Η αδιαθεσία της μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ίσως χρειαστεί να επισκεφθεί κτηνίατρο. Αποφύγετε να δώσετε κρέμα ή γάλα στη γάτα σας, εκτός και αν επιλέξετε προϊόντα χωρίς λακτόζη.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

To φαινομενικά αθώo αβοκάντο περιέχει την ουσία Persin, που είναι πολύ τοξική για τα ζώα και φυσικά για τις γάτες. Το σύνολο του αβοκάντο είναι τοξικό, οπότε καλό θα είναι να μην αφήνετε τη γάτα σας να παίζει με το κουκούτσι. Ανάλογα με το πόση ουσία Persin καταπιεί η γάτα, μπορεί να αποκτήσει γαστρεντερικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και υγρό γύρω από την καρδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

Για να είναι ασφαλής η γάτα σας θα πρέπει να επιλέγετε τροφή ειδικά για γάτες αντί για τα αποφάγια του βραδυνού. Ακόμη όμως κι αν το κάνετε αυτό, φροντίστε να διατηρείτε τρόφιμα που ίσως είναι τοξικά, μακριά από τα κατοικίδιά σας. Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει φάει κάτι τοξικό, καλέστε τον κτηνίατρό σας.