Συμβουλές για τη φροντίδα αδέσποτων κουταβιών

PetFriendsΦροντίδα σκύλου Comments

Συμβουλές για τη φροντίδα αδέσποτων κουταβιών

Εφόσον τα βρείτε και ενεργήσετε γρήγορα, όμως, μπορείτε να τους χαρίσετε τη ζωή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους, η παροχή τροφής και η προσκόμιση τους σε έναν κτηνίατρο είναι τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας, βρίσκοντας τα στο δρόμο σας.

1. Παρατηρήστε τα κουτάβια για να δείτε αν είναι τραυματισμένα ή άρρωστα. Ρίξτε μια ματιά στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσετε αν τυχόν η μητέρα τους ή άλλα κουτάβια βρίσκονται κάπου εκεί κοντά. Συχνά, ανεύθυνοι και άσπλαχνοι άνθρωποι δε διστάζουν να εγκαταλείψουν μια ολόκληρη οικογένεια στο δρόμο!

2. Μεταφέρετε τα κουτάβια σε έναν κτηνίατρο, ώστε να εξακριβωθεί το κατά πόσο είναι κατάλληλα για υιοθεσία. Ο κτηνίατρος θα εκτιμήσει την κατάστασή τους και θα τους χορηγήσει φάρμακα, αν το κρίνει απαραίτητο. Επίσης, θα σας δώσει συμβουλές για τη διατροφή και τη φροντίδα τους. Ενδεχομένως να προγραμματίσετε και κάποια ραντεβού για εμβόλια, στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κτηνίατρο σύντομα, φροντίστε τα κουτάβια μέχρι να σας δοθεί η ευκαιρία να τα μεταφέρετε στον γιατρό.

3. Βρείτε μια μητέρα – σκυλίτσα η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να τα φροντίσει. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, πλέον η φροντίδα τους εξαρτάται από εσάς.

4. Ετοιμάστε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα σκυλάκια. Χρησιμοποιείστε ένα χαρτόκουτο, ανοικτό στην οροφή του, τουλάχιστον 40 εκ. ψηλό. Ένα παλιό γιλέκο ή ζακέτα είναι ιδανικό μέσο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, όπως και μια κουβέρτα φλις. Μπορείτε να ζεστάνετε το χώρο με μια θερμάστρα. Τοποθετήστε αρκετά στρώματα απαλού χαρτιού (π.χ. κουζίνας) στο δάπεδο του κουτιού για λόγους υγιεινής.

Τοποθετήστε το κουτί σε μια περιοχή την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε συχνά, μακριά από περιοχές με πολλή κίνηση. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα κουτάβια μέσα στο σπίτι σας, τοποθετήστε το κουτί σε κάποια αποθήκη, καλυπτόμενο δώμα κλπ προστατεύοντάς το από χαμηλές θερμοκρασίες, άλλα κατοικίδια, αρπακτικά και παιδιά. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή, τοποθετήστε κοντά στο κουτί μια φορητή θερμάστρα.

5. Καθαρίζετε το κουτί τους τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι ώστε να απομακρύνετε κάθε βρωμιά ή ακαθαρσίες. Τα κουτάβια πρέπει να διατηρούνται ζεστά στη διάρκεια του καθαρισμού του κουτιού τους.

6. Ελέγχετε και ταΐζετε τα κουτάβια κάθε λίγες ώρες, αλλιώς θα πεθάνουν! Να θυμάστε πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα τις πρώτες οκτώ εβδομάδες. Γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι να τα φροντίσετε όπως ακριβώς και ένα μωρό. Σημειώστε πως τα κουτάβια που αφήνονται στην τύχη τους, δίχως τη μητέρα τους, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης – μόνο χάρη στη δική σας βοήθεια και αφοσίωση θα κατορθώσουν να σταθούν στα πόδια τους, ελπίζοντας στην υιοθεσία και στην ανεύρεση μιας νέας, φιλόξενης οικογένειας!