Το σπάνιο σκυλί του Αμαζονίου (vid)

PetFriendsΦυλές Comments

Το σπάνιο σκυλί του Αμαζονίου (vid)

Μία από τις πλέον σπάνιες ράτσες σκύλων είναι ο ‘short eared dog’, ο σκύλος δηλαδή με τα κοντά αυτιά. Οι πιθανότητες να το συναντήσει κάποιος είναι απειροελάχιστες.

“Είναι εξαιρετικά σπάνιο είδος και πολύ δύσκολα μπορεί το δει κάποιος,” δήλωσε η κτηνίατρος και οικολόγος Renata Leite Pitman.

Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Duke και στο National Geographic μελετάει τα συγκεκριμένα σκυλιά για 14 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έχει καταφέρει να φορέσει ειδικό κολάρο ανίχνευσης μόλις σε πέντε του είδους!

“Είναι πολύ ντροπαλά, διαφέρουν εντελώς απ’ τα κατοικίδια,” ανέφερε.

Το μαύρο τρίχωμα τους βοηθάει να καλύπτονται και ν’ αποφεύγουν τ’ αρπακτικά.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο βιολόγος Lary Reeves έστησε μια κάμερα GoPro δίπλα στο πτώμα ενός ζώου σ’ ένα μονοπάτι κοντά στο Ερευνητικό Κέντρο του Tambopata (Περού) εντός του Αμαζονίου.

Αρχικός στόχος του Reeves ήταν να καταγράψει ένα είδος γύπα, αλλά αυτό που απαθανάτισε τελικά ήταν ο σκύλος του Αμαζονίου!

“Το σκυλί εμφανίστηκε 20 λεπτά αφ’ ότου φύγαμε. Δεν κάθισε πολύ και δεν μας προκάλεσε έκπληξη. Αποφεύγουν τις κάμερες,” εξήγησε η Pitman.

Από την εμπειρία της έχει συμπεράνει πως τα λαμπάκια της μηχανής και η οσμή του ανθρώπου τους απωθεί. Λόγω της σπανιότητας τους είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς πληροφορίες για τον πληθυσμό τους και την εν γένει συμπεριφορά τους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως η συνεχής αποψίλωση των δασών θα οδηγήσει στον αφανισμό τους.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν επίσης τα διάφορα εγκαταλελειμμένα σκυλιά που βρίσκουν καταφύγιο στο δάσος και μεταδίδουν ασθένειες σ’ αυτό το σπάνιο είδος που απειλείται πλέον με εξαφάνιση.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο: