Η επικίνδυνη σχέση του σκύλου με την σοκολάτα

PetFriendsΔιατροφή Comments

Η επικίνδυνη σχέση του σκύλου με την σοκολάτα

Στους σκύλους αρέσει η σοκολάτα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η βρώση της από αυτούς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη!

Πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν σοκολάτα στο σκύλο τους ως ενός είδους γλύκισμα, χωρίς όμως να γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει αυτή η κατά τα άλλα αθώα κίνηση επιβράβευσης, καθώς η σοκολάτα περιέχει μεθυλοξανθίνες οι οποίες δεν είναι τοξικές για τον άνθρωπο στις συγκεντρώσεις που η σοκολάτα χρησιμοποιείται στις μπάρες και στα ψημένα γλυκά αλλά μπορεί να είναι τοξική για το σκύλο.

Παρά το ότι κάποιοι σκύλοι ανέχονται τη σοκολάτα περισσότερο από κάποιους άλλους, σημειώστε πως ένας σκύλος βάρους 2-5 kg μπορεί να πεθάνει αν φάει 113 g μαγειρικής σοκολάτας (όχι μπάρας σοκολάτας).

Ένας σκύλος που ζυγίζει 9-18 kg μπορεί να πεθάνει μετά τη βρώση 450 g μαγειρικής σοκολάτας ενώ ένας μεγαλύτερος σκύλος μπορεί να φάει μέχρι και 1 kg μέχρι να εμφανίσει δυσμενή συμπτώματα. Έχουν αναφερθεί δηλητηριάσεις σκύλων που έφαγαν ένα ταψί σοκολατούχου κέικ.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης εμφανίζονται ώρες μετά τη βρώση της σοκολάτας και συμπεριλαμβάνουν υπερδιέγερση, εμετό, συχνοουρία, διάρροια, ταχύπνοια, αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις και κώμα. Ο θάνατος, ο οποίος είναι σπάνιος προκαλείται από καρδιακή ανακοπή!