Στρεσαρισμένες οι γάτες που τις συμπεριφερόμαστε σαν σκύλους!

PetFriendsΈρευνες και μελέτες Comments

Στρεσαρισμένες οι γάτες που τις συμπεριφερόμαστε σαν σκύλους!

Οι γάτες υποφέρουν από στρες γιατί οι κηδεμόνες τους τις συμπεριφέρονται σαν σκύλους σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων που εξετάζουν τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις των τετράποδων ζώων.

«Οι άνθρωποι που έχουν γάτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι σε αντίθεση με τα σκυλιά, τα συμπαθέστατα αιλουροειδή ανταποκρίνονται διαφορετικά στη φιλοξενία και τις ανέσεις που τους παρέχουμε,” δήλωσε ο δόκτωρ Bradshaw, διευθυντής του Ανθρωποζωολογικού Ινστιτούτου του Μπρίστολ.

Οι άνθρωποι υποθέτουν πως η γάτα είναι ουσιαστικά ένα… λιγότερο απαιτητικό σκυλί. Είναι εξίσου ενδιαφέρονται πλάσματα, προσφέρουν τη συντροφιά τους, αλλά έχουν τον δικό τους τρόπο να βλέπουν τα πράγματα και δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως όμοια.

“Τα σκυλιά ήταν κοινωνικοποιημένα πριν τα εξημερώσουμε κι έτσι μπορούσαν να καταλάβουν τι ζητούσαμε από αυτά. Από τις γάτες τους προηγούμενους αιώνες το μόνο που ζητούσαν οι άνθρωποι ήταν να καθαρίσουν τα κελάρια και τα σπίτια από τα ποντίκια. Τις τελευταίες δεκαετίες μόνο έχουν έρθει πιο κοντά μας και θεωρούνται αποκλειστικά ως ζώα συντροφιάς.”

Μια από τις βασικές αιτίες στρεσαρίσματος πάντως σύμφωνα με τον δόκτωρ Bradshaw είναι η γειτνίαση με άλλες γάτες.

“Πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν παραπάνω από μία γάτα στο σπίτι ή αφήνουν τη γάτα στη γειτονιά να έρχεται σ’ επαφή με άλλες γάτες, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι οι γάτες θ’ αναπτύξουν φιλική σχέση με τα ομοειδή τους.”

Σε μια σειρά του BBC που κατέγραψε τις αντιδράσεις δύο γατιών εντός του ίδιου σπιτιού κατά τις βραδινές ώρες διαπίστωσαν σε πολλές περιπτώσεις κάτι αρκετά σοβαρό. “Μαχόντουσαν για το ποιος θα κοιμηθεί στο δωμάτιο των ιδιοκτητών. Η συμβίωση τους όχι στο σπίτι, αλλά σ’ ένα κοινό δωμάτιο δεν είναι πάντοτε αρμονική.”

Η δερματίτιδα και η κυστίτιδα, δύο συχνές ασθένειες γατιών, έχουν μια ισχυρή ψυχολογική παρενέργεια που μπορεί να εκδηλωθεί σ’ ένα αγχωμένο περιβάλλον.

Οι άνθρωποι που έχουν γάτες δεν θα πρέπει να περιμένουν πάντοτε το ίδιο επίπεδο αγάπης και ανταπόκρισης που λαμβάνουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις από τα σκυλιά.

“Οι γάτες έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Είναι απασχολημένες σκεπτόμενες την γάτα κάποιου γείτονα, κοιτούν για ώρες στο παράθυρο τα πουλιά και οι άνθρωποι απογοητεύονται πιστεύοντας πως δεν τους αγαπούν, αλλά η αλήθεια είναι πως οι γάτες όντως αγαπούν τους κηδεμόνες τους, απλά νιώθουν πιο ανεξάρτητες.”