Κύπρος: Βαριά εγκληματική πράξη θα θεωρείται η κακοποίηση ζώου

PetFriendsΝομοθεσία Comments

Κύπρος: Βαριά εγκληματική πράξη θα θεωρείται η κακοποίηση ζώου

Η επιβολή αυστηρών ποινών στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων, ήταν το θέμα που ήγειραν σήμερα σε συνάντησή Περιβαλλοντιστών και του Κινήματος «Φωνή για τα ζώα της Κύπρου» με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο.

Βαρύ πρόστιμο και φυλάκιση

«Επισημάναμε στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι οι ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων, όταν φτάνουν στα δικαστήρια, (πράγμα που σπάνια γίνεται), είναι ανεπαρκείς και πολύ μικρές», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων και εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου», Ντίνος Αγιομαμίτης.

Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πιο βαριά ποινή που επιβλήθηκε ποτέ από κυπριακό δικαστήριο σε τέτοια υπόθεση, είναι πρόστιμο χίλιων ευρώ, σε άτομο που σκότωσε γάτο με το αεροβόλο του. Βρέθηκε ένοχος, μετά που το βλήμα, ταυτοποιήθηκε με το όπλο του, με βαλλιστικό έλεγχο, σε μια δίκη 17 συνεδριάσεων, με πολλή κωλυσιεργία. Κι όμως ο νόμος προνοεί πιο ψηλές ποινές, μέχρι 1700 ευρώ πρόστιμο και φυλάκιση από 3 μήνες μέχρι ένα χρόνο», επεσήμανε ο κ. Αγιομαμίτης.

Πρόσθεσε ότι εκκρεμούν τώρα στα δικαστήρια, η υπόθεση καθηγητή στη Λεμεσό που τραβούσε τον σκύλο του με το λαντρόβερ και τον σκότωσε, η υπόθεση κακοποίησης αδέσποτου σκύλου στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας και η περίπτωση σκυλίτσας, που την έριξαν ζωντανή μέσα σε μηχανή σύνθλιψης χαρτοκιβωτίων και πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Δεσμευτική νομολογία, κρατική σοβαρότητα

«Αν οι ποινές σε αυτές τις υποθέσεις είναι μικρές και ανεπαρκείς, θα ζητήσουμε από τη Νομική Υπηρεσία ή την Αστυνομία, που ασκεί την ποινική δίωξη, να εφεσιβάλει τις αποφάσεις, ώστε να εκδικαστούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να δημιουργηθεί νομολογία που να αφορά αυτές τις περιπτώσεις, η οποία πλέον, θα είναι δεσμευτική για τα επαρχιακά δικαστήρια, γιατί δεν είναι ποινές που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος», σχολίασε ο Ντίνος Αγιομαμίτης.

Πρόσθεσε ότι πληροφόρησαν τον κ. Νικολάτο ότι «στην Ελλάδα καταδικάστηκαν κακοποιοί σκύλων σε φυλάκιση και σε προστιμο 30 χιλιάδων ευρώ, ενώ στην Αγγλία είναι ακόμα αυστηρότερη η νομοθεσία. Αλλά και στην Κύπρο, είναι αυστηρή η νομοθεσία, όμως δεν εφαρμόζεται. Ευτυχώς υπάρχει μια νέα νοοτροπία στην Αστυνομία στα θέματα αυτά, μετά που ο νέος Αρχηγός έστειλε εγκύκλιο που απαιτεί σοβαρότερη εξέταση των περιστατικών κακοποίησης ζώων. Και βέβαια χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία μέσα στην κοινωνία. Χρειάζεται όμως, το κράτος να έχει μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα, ώστε την ίδια στάση να υιοθετήσουν και οι πολίτες».

Σπιτάκια για αδέσποτα γατιά

Ντίνος Αγιομαμίτης: «Σύντομα θα ανακοινώσουμε επίσημα, ότι σε ολόκληρο το Γραμμικό Πάρκο στα όρια του Στροβόλου, τοποθετήσαμε ειδικά σπιτάκια, με καλής ποιότητας υλικά, για τα αδέσποτα γατιά του πάρκου. Έχουν μπετονένιες βάσεις όπου θα μπαίνει το φαγητό τους σε ειδικά δοχεία, θα έχει χώρο να κουρνιάζουν τουλάχιστον δέκα γάτοι το χειμώνα. Θα είναι μια καλή εικόνα που ο Δήμος θα εκπέμπει προς την κοινωνία, ότι αντιμετωπίζει με στοργή, τα αδέσποτα»…