Οι 20 πιο σπάνιες ράτσες σκύλων (μέρος 4ο)

PetFriendsΦυλές Comments

Οι 20 πιο σπάνιες ράτσες σκύλων (μέρος 4ο)

[Συνέχεια από το 3ο Μέρος …] Σήμερα είναι το τελευταίο μέρος του αφιερώματος του petfriends.gr με τις 20 πιο σπάνιες ράτσες σκύλων στον κόσμο.

Το Τουρκικό Catalburun , το Βραζιλιάνικο Fila και το Μαλαισιανό Telomian είναι οι τρεις σπανιότερες ράτσες στον κόσμο!

3. Catalburun

Είναι μία περίεργη ράτσα σκύλου και σίγουρα κάνει εντύπωση σε όσους το βλέπουν πρώτη φορά. Κατάγεται από την Τουρκία και είναι διασταύρωση pointer.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η περίεργη μύτη του από όπου βγαίνει και το όνομα του (catal=κάδος, burum=μύτη). Χρησιμοποιείται κυρίως για κυνήγι και είναι πολύ πιστό στον ιδιοκτήτη του.

2. Fila Brasileiro

Το Βραζιλιάνικο Φίλα γνωστό και ως Βραζιλιάνκο Μαστίφ είναι ένα μεγαλόσωμο και εργατικό σκυλί. Έχει εξαιρετική ικανότητα όσφρησης και είναι αρκετά επιθετικό! Λόγω των παραπάνω χρησιμοποιείται συνήθως ως φύλακας, τσοπανόσκυλο ή κυνηγός για μεγάλα θηράματα.

Μάλιστα λέγεται ότι όταν η δουλεία ήταν νόμιμη στην Βραζιλία, χρησιμοποιούνται για να εντοπίζει και να επιστρέφει τους σκλάβους πίσω στα «αφεντικά» τους.

Είναι μίξη πολλών διαφορετικών φυλών όπως Μπουλντόγκ, Μαστίφ, Μπλοντχουντ και Ραφαέιρο ντε Αλεντέχο! Θεωρείται πολύ επικίνδυνο για κάποιον που δεν έχει τη γνώση να το ελέγξει και για αυτό το λόγο έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες του κόσμου.

1. Telomian

Το Τελόμιαν είναι η μόνη ράτσα σκύλου από την Μαλαισία και θεωρείται το πιο σπάνιο.

Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους ιθαγενείς Orang Asli για το κύνηγι ουρακοτάγκων! Επειδή όμως οι ουρακοτάγκοι χτίζαν τις φωλιές του αρκετά ψηλά για την αποφυγή επαφής με επικίνδυνα ζώα το Τελόμιαν ανέπτυξε μία ιδιαίτερη ικανότητα στην αναρρίχηση. Ορισμένοι κυνολόγοι λένε ότι είναι ο χαμένος κρίκος μεταξύ του Besenji και Dingo.

Επίσημα ανακαλύφθηκε από τη Δύση το 1963 και πιο συγκεκριμένα από τον ανθρωπολόγο Δρ Orville Elliot , ο οποίος έδωσε και το όνομα στην φυλή λόγω του ποταμού Telom όπου και το βρήκε πρώτος. Λόγω της σπανιότητας το 1970 μετέφερε ένα ζευγάρι σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίδρυσε το Telomian Dog Club, ενώ ένα δεύτερο ζευγάρι Τelomian εισήχθη το 1973.

Πλέον αυτή η ράτσα δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ όπου όλα θεωρούνται απόγονοι αυτών των δύο οικόσιτων ζευγαριών!