Κατοικίδια ζώα και οικιακή υγιεινή!

PetFriendsΣυμβουλές Comments

Κατοικίδια ζώα και οικιακή υγιεινή!

Πολλοί δεν «αγαπούν» τα κατοικίδια ζώα γιατί όπως λένε βρωμίζουν το σπίτι. Εν μέρη έχουν δίκιο, αφού τα οικόσιτα ζώα δεν παύουν εκ φύσεως να είναι… ζώα.

Τρόποι πάντως υπάρχουν, αφού εμείς φροντίζουμε για την καθαριότητα των ζώων μας, όπως και την οριοθέτηση του χώρου μας/τους.

Το ιατρικό πορτάλ medinova.gr παραθέτει πέντε συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να κάνετε το σπίτι σας ένα υγιές καταφύγιο για τον εαυτό σας και τους τετράποδους φίλους σας.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε είναι ότι ΔΕΝ υπάρχουν κατοικίδια που δεν έχουν «τριχόπτωση«. Απλώς άλλα χάνουν λιγότερο κι άλλα περισσότερο νεκρό δέρμα, είναι δηλαδή κάτι σαν την ανθρώπινη πιτυρίδα.

Οριοθετήστε την πρόσβαση των κατοικίδιων

Αν υποφέρετε από αλλεργίες δεν θα πρέπει να εξορίσετε τα κατοικίδια από το σπίτι σας. Αρκεί να τα κρατήσετε μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας. Κρατήστε κλειστή την πόρτα και κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας μια «ελεύθερη ζώνη» από αλλεργίες. Αν η αλλεργία σας είναι σοβαρή, τότε βάλτε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να χειριστεί εργασίες όπως την περιποίηση του κατοικίδιου, τον καθαρισμό του κιβωτίου των απορριμμάτων του και του χώρου που κοιμάται.

Προτιμήστε τα σκληρά δάπεδα

Τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο μπορεί να είναι όμορφα και ζεστά αλλά είναι επίσης ένας παράδεισος για τους ψύλλους, τα τσιμπούρια και το πεσμένο τρίχωμα των κατοικίδιων, ενώ είναι δύσκολο να καθαριστούν. Το ιδανικό θα ήταν να έχετε στο σπίτι σας ένα σκληρό δάπεδο, που θα μπορούσε να παραμείνει πολύ πιο καθαρό αν έχετε κατοικίδια. Οι ενοικιαστές, βεβαίως, δεν μπορούν να επιλέξουν ή να αντικαταστήσουν το πάτωμα, θα πρέπει επομένως αν έχουν χαλιά ή μοκέτες να τα καθαρίζουν πολύ συχνά με την ηλεκτρική σκούπα, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.

Έπιπλα εύκολα στο καθάρισμα

‘Οπως προσέχετε το πάτωμα θα πρέπει να προσέχετε και τα έπιπλα. Δέρμα, ξύλο ή πλαστικό, δεν λεκιάζουν εύκολα σε αντίθεση με τη γούνα που αποτελεί μια «παγίδα» για το τρίχωμα των ζώων αλλά και για τα παράσιτα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε υφάσματα με λείες επιφάνειες που μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα και να καθαρίζετε συχνά το ύφασμα με ρολό που μαζεύει τις τρίχες. Βέβαια, αν κάποιος έχει αλλεργία και διαθέτει κατοικίδιο, το καλύτερο θα ήταν να καλύψει συνολικά την επιφάνεια των επίπλων.

Συχνό σκούπισμα

Το συχνό σκούπισμα επιβάλλεται με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο σκληρό δάπεδο ή στη μοκέτα για να εξαλείψετε το πεσμένο τρίχωμα από το σπίτι. Ψάξτε για ένα μοντέλο με φίλτρο ΗΕΠΑ (υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα), που μπορεί να παγιδεύσει μέχρι και το 99% των μικρών σωματιδίων, όπως η σκόνη και οι νιφάδες των νεκρών κυττάρων, που πέφτουν από το δέρμα των ζώων. Αλλάζετε συχνά τα δοχεία και τις σακούλες για να βεβαιωθείτε πως τα φίλτρα είναι καθαρά, γιατί ένα φραγμένο δοχείο ή σακούλα μπορεί να γυρίσει τη σκόνη από τα μικροσωματίδια πίσω.

Λείες επιφάνειες

Μην ξεχνάτε πως οι τρίχες, οι νιφάδες και τα έλαια από το δέρμα του ζώου μαζί με τη βρωμιά, μπορούν να μείνουν πάνω στους τοίχους και τις πόρτες, αλλά και γενικότερα στις επιφάνειες που τα κατοικίδια έχουν την τάση να τρίβονται. Γυαλίστε τις επιφάνειες, γιατί είναι πιο εύκολο να τις καθαρίσετε και επίσης δεν κάθονται εύκολα πάνω τους όλα τα υπολείμματα. Θα πρέπει γενικότερα να αποφεύγετε τα βαριά υφάσματα και τις βαριές επενδύσεις τοίχων. Αν έχετε κατοικίδιο, όσο πιο λιτό είναι το σπίτι σας, τόσο το καλύτερο.