Πως να δώσετε πρώτες βοήθειες σε σκύλο! (pics & vid)

PetFriendsΧρήσιμα Comments

Πως να δώσετε πρώτες βοήθειες σε σκύλο! (pics & vid)

Αν και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο σκύλος έχει την ανάγκη παροχής είτε τεχνητής αναπνοής είτε καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) καλό θα ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες να έχουν γνώση αυτών.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν φτάνουμε στην σκηνή όπου ένας σκύλος έχει πληγωθεί ή να τραυματιστεί είναι να ελέγξουμε για θέματα ασφάλειας.
Σταματήστε και κοιτάξτε γύρω σας αν η κυκλοφορία των οχημάτων έχει σταματήσει ή αν είναι κάποιος εκεί για να σας βοηθήσει. Εάν η περιοχή είναι ασφαλής το επόμενο βήμα θα είναι να ελέγξετε το σκυλί.

Η αντίδραση ενός σκύλου σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι πολύ διαφορετική από αυτή ενός ανθρώπου. Καταρχάς εάν το σκυλί ανταποκρίνεται σίγουρα δεν θα καταλάβει ότι έρχεστε να του παράσχετε βοήθεια, ενώ εάν δεν έχει τις αισθήσεις του, η πρώτη του ενέργεια μετά από μία επιτυχή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θα είναι σίγουρα επιθετική λόγω αυτοάμυνας.
Ιδιαίτερα σε σκυλιά μικρού ή μεσαίου μεγέθους θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει περίπτωση κατά την διάρκεια της ΚΑΡΠΑ να τραυματιστούν. Όμως σίγουρα ο τραυματισμός είναι προτιμότερος από τον θάνατο.

Τεχνητή αναπνοή και ΚΑΡΠΑ

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πότε χρησιμοποιούμε το ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) . Τυπικά η ΚΑΡΠΑ χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της δράσης της καρδιάς και η τεχνητή αναπνοή αντίστοιχα για την επαναφορά της αναπνευστικής λειτουργίας.

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Το σώμα και ο εγκέφαλος ενός σκύλος μπορεί να επιβιώσει από 2-4 λεπτά χωρίς οξυγόνο

-Τα συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής είναι απώλεια των αισθήσεων, έλλειψη αναπνοής, έλλειψη κίνησης, διασταλμένες κόρες και άχρωμα ή γκρι ούλα.

Δείτε όμως πρώτα την εικόνα που περιλαμβάνει όλα τα παρακάτω βήματα:

Είναι καλύτερο πάντα να προσπαθήσετε να καλέσετε για βοήθεια έκτακτης ή να μεταφέρετε το σκυλί σε ένα κτηνίατρο.Σε περίπτωση που καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι εφικτή, ακολουθήστε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα:

Τεχνητή αναπνοή

-Μέθοδος συμπίεση στήθους. Λειτουργεί με την άσκηση δύναμης στο τοίχωμα του στήθους, που βγάζει προς τα έξω τον αέρα και επιτρέπει τη φυσική επαναφορά του στήθους του στήθους για να αντλήσει τον αέρα προς τα μέσα.

1) Ξαπλώστε το σκύλο και βγάλτε του το κολάρο.

2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού από αντικείμενα (κόκκαλα, παιχνίδια, ξύλα).

3) Βάλτε τα δυο χέρια σας στο στήθος και πιέστε προς τα κάτω με δύναμη. Ανασηκώστε τα χέρια γρήγορα. Αν γίνει αυτό σωστά, ο αέρας θα κινηθεί μέσα έξω. Αν όχι εκτελέστε την τεχνική στόμα μύτη.

4) συνεχίστε μέχρι ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, η μόλις η καρδιά του αρχίσει να χτυπάει.

-Μέθοδος αναπνοής από στόμα και μύτη. Είναι αναγκαστική αναπνοή.

Χρησιμοποιείται όταν η τεχνική συμπίεσης αποτύχει ή όταν το στήθος είναι τραυματισμένο.

1) Ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο.

2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.

3) Τραβήξτε τη γλώσσα προς τα έξω και κλείστε το στόμα.

4) Φέρτε το στόμα σας πάνω στο μουσούδι του σκυλιού και φυσήξτε σταθερά για 3 δευτερόλεπτα. Το στήθος θα φουσκώσει.
Χαλαρώστε για εκπνοή.

5) Συνεχίστε μέχρι το σκυλί ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, ή η καρδιά του να αρχίσει να χτυπά.

-Μασάζ καρδιάς: Το καρδιακό μασάζ χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν παλμοί.

1) Ψάξτε για σφυγμό ή παλμούς της καρδιάς.

2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.

3) Ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο.

4) Τοποθετήστε τον αντίχειρα σας στη μια πλευρά του στέρνου και τα δάχτυλα στην άλλη πλευρά ακριβώς κάτω από τον αγκώνα. Αν
πρόκειται για μεγάλο σκύλο, τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στο θώρακα πίσω απ’ τον αγκώνα , όπου βρίσκεται αμέσως πάνω απ’ την καρδιά.

5) Με τα χέρια σ’ αυτή τη θέση, πιέστε σταθερά για να συμπιεστεί το στήθος. Κάνετε το αυτό, πέντε ή έξι φορές. Περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα για ν’ αφήστε το στήθος να επεκταθεί κι επαναλάβετε.

6) Συνεχίστε μέχρι που οι χτύποι της καρδιάς να ξαναρχίσουν από μόνοι τους, ή μέχρι που ο σφυγμός να γίνεται αισθητός επί πέντε λεπτά.

Μετά από πέντε καρδιακά μασάζ εκτελείτε μια τεχνητή αναπνοή (στόμα με μύτη) χωρίς να διακόψετε το ρυθμό του μασάζ.

Δείτε παρακάτω το επιμορφωτικό βίντεο ώστε να εμπεδώσετε καλύτερα τον τρόπο: