Τι πρέπει να γνωρίζω για την εγκυμοσύνη της γάτας;

PetFriendsΦροντίδα γάτας Comments

Τι πρέπει να γνωρίζω για την εγκυμοσύνη της γάτας;

Η εγκυμοσύνη της γάτας διαρκεί κατά μέσο όρο 65 μέρες. Τα γατάκια που γεννιούνται από την 63η ημέρα έως την 69η εμπίπτουν στο κανονικό διάστημα γέννησης.

Γατάκια που γεννήθηκαν πριν από την 56η ημέρα συνήθως είναι πολύ ανώριμα για να επιβιώσουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να ανιχνεύει την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων κύησης, λίγες ενδείξεις είναι ανιχνεύσιμες εκτός από μία ελαφρά αύξηση του βάρους.

Η μήτρα της γάτας είναι σε σχήμα Υ με ένα «κέρατο» σε κάθε πλευρά. Τα γατάκια μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στα «κέρατα» της μήτρας. Είκοσι ημέρες μετά τη σύλληψη, τα αναπτυσσόμενα έμβρυα γίνονται αισθητά με κοιλιακή ψηλάφηση. Η κοιλιακή ψηλάφηση της κοιλιάς θέλει εμπειρία, και θα πρέπει να γίνεται μόνο από κτηνίατρο.

Οι γάτες περιστασιακά υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της τρίτης ή τέταρτης εβδομάδας κύησης, λόγω ορμονικών αλλαγών. Η πρωινή αδιαθεσία διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Γύρω στις 35 ημέρες, οι θηλές γίνονται ροζ και εξογκώνονται, και η κοιλιά μεγαλώνει. Την 49η ημέρα, τα γατάκια έχουν το σχήμα ενός λουκάνικου και το κεφάλι τους είναι αρκετά μεγάλο.

Η πρώτη προγεννητική επίσκεψη θα πρέπει να προγραμματιστεί δύο έως τρεις εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα. Ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τυχόν αλλαγές στη διατροφή ή τη λήψη συμπληρωμάτων. Εμβολιασμοί και φάρμακα καλό θα είναι να μη χορηγούνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γίνονται μόνο σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου. Μία εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία, κλείστε ραντεβού με τον κτηνίατρο για έλεγχο, για διευκρινίσεις που αφορούν τον τοκετό καθώς και συμβουλές για τη φροντίδα των νεογέννητων.

Καλό είναι να γίνει και ακτινογραφία κοιλίας για να προσδιοριστεί ο αριθμός των γατιών, αλλά κυρίως πρέπει να γίνει υπέρηχος ώστε, εκτός από τον αριθμό των νεογνών, να διαγνωστεί και η βιωσιμότητά τους.