Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ φίμωτρο στο σκύλο μου;

PetFriendsΣυμβίωση με τον άνθρωπο Comments

Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ φίμωτρο στο σκύλο μου;

Πριν από λίγες μέρες, καθώς έβγαζα βόλτα την Ρασέλ, έτυχε να πέσω πάνω σε έναν μεγαλόσωμο σκύλου με φίμωτρο.

Η εικόνα ήταν πραγματικά πολύ άσχημη. Πολύ σπάνια έχω δει ιδιοκτήτη σκύλου να τον βγάζει βόλτα κατά αυτόν τον τρόπο και άρχισα να αναρωτιέμαι το γιατί. «Μήπως είναι επιθετικός και δαγκώνει;» ήταν η πρώτη μου σκέψη και καθώς ρωτώντας πας στην πόλη, έμαθα ότι μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων επιλέγουν να το χρησιμοποιούν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι παρακάτω.

– Αν γνωρίζετε ότι στην γειτονιά σας, υπάρχουν άνθρωποι που πετάνε φόλες δεξιά και αριστερά, τότε το σκυλάκι σας διατρέχει έναν μεγάλο κίνδυνο. Βέβαια, αντί να του βάλετε φίμωτρο, μια λύση είναι να είστε πάντα κοντά του, να τσεκάρετε τι υπάρχει στο δρόμο και να προσέχετε τι είναι αυτό που πάει να μυρίσει. Όταν βλέπετε φαγητό σε κάποια γωνία, απομακρύνετε αμέσως τον σκύλο σας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είστε 100% μαζί του.

– Κάποιοι ιδιοκτήτες καταφεύγουν στο φίμωτρο, επειδή ο σκύλος τους έχει δαγκώσει άλλους σκύλους. Προκειμένου να βρεθούν ξανά σε παρόμοια κατάσταση, το φίμωτρο κατά τη διάρκεια της βόλτας είναι απαραίτητο.

– Όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η χρήση του είναι υποχρεωτική κατά τη μεταφορά του σκύλου με πλοίο ή τρένο (φυσικά και με λουρί οδηγό)

– Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει να του βάλετε φίμωτρο, για να τον εξετάσει χωρίς να φοβάται.

– Αν έχει μια πληγή και πρέπει να του βάλετε αλοιφή. Για να μην γλύψει την πληγή και την αλοιφή, ίσως να χρειαστεί να του βάλετε φίμωτρο για λίγη ώρα.

Συμβουλή: Επιμένουμε στην ΣΩΣΤΗ εκπαίδευση του σκύλου, ώστε να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ποτέ. Ωστόσο, αν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο, φροντίστε να επιλέξετε εκείνο που είναι κατάλληλο για τη ράτσα του και ταιριάζει στη μουσούδα του.

Ακόμα και για να του το φορέσετε, θα πρέπει να κάνετε κάποιες προσπάθειες και να μην χρησιμοποιήσετε βία. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν έρθετε σε επαφή με αδέσποτα, ο σκύλος σας δεν θα έχει τρόπο να αμυνθεί. Η άσκοπη χρήση του, θα προκαλέσει στο ζωάκι σας εκνευρισμό.

petstories